google-site-verification=Z79oVkppizRL_p6U9-sZ6WrsDjOf0hH_aEC0rAx71OI
top of page
  • Tuiniertips

Hoe verwerk ik de tuinmest in mijn tuin?

Bijgewerkt op: 22 feb.

Dat ligt eraan of je de tuinmest over het gazon, bij de planten of bij een haag wilt gebruiken.


Voor een gazon kun je het zo gelijkmatig als mogelijk met de hand over het gras strooien. Het is daarbij belangrijk dat er geen hopen ontstaan. We adviseren om na het strooien te wachten op een regenbui of zelf het gras te besproeien. Hierdoor zakt de mest verder naar beneden en laat het de inhoudsstoffen langzaam los. Probeer te vermijden dat er op het gras wordt gelopen of gespeeld voordat het geregend heeft. De mest licht dan als het ware nog op het gras, waardoor je poep aan je schoenen krijgt.


Voor bij de planten adviseren we een aantal handjes te strooien. Na een bui regen kan de poep ietwat gaan stinken. Het beste is daarom de tuinmest 'in te harken'. Door de tuinmest en de grond te vermengen. Bovendien kan de droge mest op deze manier niet allemaal wegwaaien.


Bij een haag kun je het best zo dicht mogelijk bij de stammen strooien. Mocht je een nieuwe haag gaan planten, zou je de mest in de gegraven geul kunnen storten, en de planten daarboven plaatsten. Wanneer de mest haar voedingsstoffen afgeeft, kunnen de wortels van de plant deze direct opnemen.


bottom of page